Om du är nybliven förälder och är bekymrad över hur du själv eller ditt barn mår, så är mitt första råd att tala med någon: din partner, din förälder, en god vän men framför allt din barnsjuksköterska på Barnavårdscentralen (BVC). Hon har till uppgift att inte bara ha koll på ditt barns kroppsliga hälsa och utveckling utan också på hur du och barnet mår. När ni talar kommer hon kanske ge dig ett frågeformulär om hur du mår. Om du och hon sedan bedömer att ni två klarar detta på egen hand, då blir det så.

Men om ni tycker att professionell psykologisk/psykiatrisk hjälp behövs, så kan hon hänvisa dig till någon av regionens enheter. Där erbjuds olika former av samspelsbehandling samt andra möjligheter till psykologkontakter.

Om du önskar en personlig kontakt, där du kan få grepp om vad det är som blivit så jobbigt för dig och/eller ditt barn, så är du varmt välkommen till min privata mottagning. Som jag ser saken är det sammanvävt hur du respektive barnet mår. Under rubrikerna Mammas spöken, Pappas spöken respektive Babyns spöken berättar jag om hur det kan kännas för dig, din partner och ert barn. Om vi träffas kommer jag att ha ett helhetsperspektiv på problemet och höra hur du, din partner och barnet har det, enskilt och tillsammans.

Det kan bli fråga om en eller två konsultationer, eller ibland en föräldra-spädbarns-terapi. Jag bjuder ofta in barnet att vara med i samtalet för att få kontakt, höra dina reaktioner och för att få en bild av hur ni har det tillsammans. Sedan kan jag ge synpunkter och förslag på hur ni kan få det bättre.

Vil du veta mer om samspel och depression, gå till denna flik. Vill du veta mer om min forskning om föräldra-spädbarns-psykoterapi, klicka på denna flik.