Silvia Papas: ”Single mother”, www.galleri-pingvin.no
Silvia Papas: ”Single mother”,
www.galleri-pingvin.no

”Han vill aldrig somna!”

”Varenda dag anklagar jag mig. Jag stressade mig genom graviditeten, kunde inte slappna av.”

”Hur ska man lära sig älska sitt barn? Kan du ge mig verktyg? Varför klickar det inte mellan mig och honom, han är ju så söt!”

Vanliga frågor hos föräldrar! Terapeuter och analytiker som arbetar med föräldrar och spädbarn vill hjälpa mor och barn i vad som ofta är en nödsituation. Vi hoppas också att vår insats ska ge långtidseffekter, så att barnet får en trygg barndom och föräldrarna kan känna sig stolta och förälskade i barnet. Vi försöker inte ”gaska upp” föräldrarna utan undersöker tillsammans med dem vilka omedvetna faktorer som hindrar dem att klicka med babyn.

Våra erfarenheter tyder på att ”mother-infant psychoanalysis” (MIP) kan ge bra resultat för stressade bebisar och föräldrar. Men metoden väcker också frågor. Babyn är hjälplös med sina starka känslor men kan inte prata. Hur förstå hans kommunikation? Hur hjälpa mamman på bästa sätt? Här finns fackartiklar på svenska och engelska. Jag har även skrivit en lättillgänglig och ändå utförlig introduktion till denna typ av psykoterapi, boken ”Tryggare kan flera vara”. Mer om den senare…

Jag ville nu systematiskt undersöka resultaten av behandlingarna inom Psykoanalytikernas Spädbarnsmottagning. Idén var att jämföra deras effekter med svensk BVC-vård, som vi ju med rätta är stolta över. Jag ville också undersöka vilka mammor och barn som tycktes ha mest hjälp av olika metoder.

Med andra ord: det var dags för forskning! Några år senare blev det också dags att kontakta ett BVC för att använda mina erfarenheter arbete med spädbarn och mammor. Det blev en lärorik och spännande resa… Här får du veta mer om Mama Mia BVC och min konsultverksamhet där.